Van draagvlak creëren tot social media-campagnes opzetten en van woordvoering tot PR. Voor veel communicatie-professionals is geen dag hetzelfde. Het mooie van zo’n breed vakgebied is dat de inspiratie voor het oprapen ligt en dat maakt mixing business with pleasure wel heel makkelijk. En wat is er nou beter dan vanaf je bank nieuwe inzichten over je werk opdoen? Daarom: de 6 films en series die je als communicatieprofessional niet mag missen!

Thank You for Smoking (2005)

Hoe praat je goed wat niet goed te praten is? Laat dat maar over aan de gladde Nick Naylor, woordvoerder van de tabaksindustrie. Zijn missie is om de publieke opinie over de gezondheidsrisico’s van roken te beïnvloeden. Dat doet hij aan de hand van ‘onderzoek’ van de Academy of Tobacco Studies. Een organisatie die – niet geheel ontoevallig –  gefinancierd wordt door sigarettenfabrikanten. Thank You for Smoking is een zwarte comedy waar PR-specialisten, marketeers en woordvoerders geheid van zullen smullen!

 

The King’s Speech (2010)

Albert George wordt tegen wil en dank in 1936 gekroond tot koning George VI van het Verenigd Koninkrijk en de Britse Overzeese Gebieden. The British Empire staat aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog, en als leider wordt verwacht dat hij het volk toespreekt via het opkomende massamedium radio. Er is alleen één probleempje: George stottert behoorlijk en haat het om groepen mensen toe te spreken. The King’s Speech gaat over de angst om voor publiek te spreken, het belang van jezelf presenteren en de kracht van verhalen.

 

The Social Network (2010)

Op persoonlijk én professioneel vlak is een wereld zonder facebook voor veel communicatie-professionals nauwelijks meer voor te stellen. Toch is het pas een dikke 10 jaar geleden dat deze primes inter pares van social media werd opgericht. In The Social Network zie je hoe een paar slimme Harvardstudenten met een goed idee aan de wieg staan van ’s werelds grootste en meest succesvolle sociale medium tot op heden. Het is moeilijk deze film te kijken zonder daarna stiekem je eigen online imperium op te willen bouwen.

 

Black Mirror (2011 – heden, Netflix/Channel 4)

Dat technologie en vooruitgang lang niet altijd hand in hand gaan, wordt duidelijk in de serie Black Mirror. Elke aflevering is een soort korte film met een eigen verhaal en cast, waarin de duistere kant van media en (informatie)technologie centraal staan. Eén van de afleveringen bijvoorbeeld, speelt in een nabije toekomst waar iedereen een slimme camera in zijn ogen heeft ingebouwd à la Google Glass. Alles wat je ooit gezien hebt, kan je later terugkijken. De hoofdpersoon is doodsbang dat zijn vriendin vreemdgaat en gebruikt deze technologie obsessief om haar te betrappen, waardoor hun hele leven op zijn kop komt te staan. Black Mirror doet zijn naam eer aan en laat zien hoe media en technologie onze levens in toenemende mate controleren.

 

Show Me a Hero (2015, HBO)

Draagvlak is niet vanzelfsprekend en moet je verdienen. Voor communicatie-professionals is dit misschien een open deur. Maar vaak nemen politici en bestuurders nog steeds beslissingen in hun ivoren toren. Welke gevolgen dat kan hebben, zie je in de miniserie Show Me a Hero. Nick Wasicsko is burgemeester van de Amerikaanse stad Yonkers. Hij krijgt de opdracht om 200 sociale huurwoningen te bouwen in een rijke, blanke wijk. Een op het eerste gezicht simpel bouwproject wordt een hoofdpijndossier dat de stad splijt, met woedende burgers, opportunistische politici en wanhopige burgemeester tot gevolg.

 

House of Cards (2013 – heden, Netflix)

Een voor de hand liggende (maar daarom niet minder gerechtvaardigde) keuze om dit lijstje te eindigen is natuurlijk House of Cards. Deze verslavende serie vertelt het verhaal van Frank Underwood. Een gehaaid Amerikaans politicus die geen enkele methode schuwt om hogerop te komen. Underwood gebruikt het politieke systeem waar het kan, overtreedt wetten wanneer het moet, manipuleert iedereen die iets voor hem kan betekenen en weet hoe hij het publiek en de media moet bespelen. House of Cards is een must see voor elke communicatie-professional die zich in het politieke speelveld beweegt!

 

Mist er nog een film of serie in dit lijstje? Laat het ons weten in een reactie!