Nergens lees je zo lekker als op het strand, in het park of naast het zwembad. Daarom is de zomervakantie het perfecte tijdstip om eindelijk eens aan dat boek te beginnen dat al veel te lang op je to read-lijstje staat. Nog op zoek naar leestips om in de zomerzon van te genieten? Lees dan welke boeken onze adviseurs in hun koffer meenemen op vakantie!

Paulien: The Small Big van Steve Martin & Noah Goldstein

The Small Big is een heerlijk boek voor mensen zoals ik, die wel graag iets lezen over communicatie maar na tien pagina’s theoretische stof toch afhaken omdat het niet spannend genoeg is. In dit boek vind je 52 korte hoofdstukken met voorbeelden om mensen via simpele slimme trucjes te overtuigen. Bijvoorbeeld om meer zonnepanelen te kopen of hun loyaliteit te vergroten. Zo leggen de auteurs in hoofdstuk 43 uit dat je anderen (of jezelf) makkelijker motiveert om een doel te behalen door te focussen op het laagste getal. Ze geven als voorbeeld de stempelkaart die je van jouw barista krijgt. Als die nog bijna leeg is, focust zij zich idealiter op de al behaalde stempels: ‘je hebt er al twee!’. En als je de helft van je kaart vol hebt, moet ze zich richten op het laagste nog te behalen deel: ‘nog vier stempels en je hebt een gratis cappuccino verdiend!’. Een goed boek dus om nog even in je tent te lezen voor je gaat slapen of om slimme trucjes in te vinden die je in je communicatieaanpak kunt gebruiken. Trouwens, je hebt nu al meer dan 30% van deze boekenlijst doorgelezen!

Janou: De verwarde cavia van Paulien Cornelisse

Naast te veel kleding en schoenen, vind je in mijn koffer standaard mijn e-reader. En heel eerlijk: die staat vooral vol met ‘simpele’ boeken, van thrillers van John Grisham tot hele foute chicklits. Maar als ik één boek uit moet kiezen voor deze zomer is het De verwarde cavia van Paulien Cornelisse. Hoewel het een dun boek is, ben ik er nog steeds niet aan toegekomen. Als ik de recensies mag geloven, is het een grappig boek dat makkelijk wegleest. Een cavia die op een communicatieafdeling werkt klinkt erg vaag, maar Paulien Cornelisse kennende zorgt ze vast voor herkenbare, hilarische situaties. Na de columnbundels ‘Taal is zeg maar echt mijn ding’ en ‘En dan nog iets’ ben ik fan. Paulien Cornelisse is echt goed in het spelen met woorden en het analyseren van ons taalgebruik. Zonder te oordelen benoemt ze herkenbare taalfouten en verhaspelingen. Een must-read voor communicatieprofessionals dus. Net zo enthousiast over Paulien als ik? Bezoek haar dan eens in het theater: echt een aanrader! De kleur ‘beige’ zal voor mij in ieder geval nooit meer hetzelfde zijn…

Marcel: Hotel Problemski van Dimitri Verhulst

Sinds het boekenweekgeschenk De zomer hou je ook niet tegen van Dimitri Verhulst ben ik fan van deze Vlaamse, soms controversiële, verhalenverteller. Inmiddels ben ik terug van vakantie en heb ik Hotel Problemski (2003) gelezen. Voorafgaand heeft Verhulst zich enige tijd laten opsluiten in een Belgisch asielzoekerscentrum. Zijn ervaringen verwerkt hij in de –deels verzonnen- verhalen over asielzoeker Bipul Masli. Zijn cynische schrijfstijl en de schrijnende inhoud van de verhalen maken veel indruk. Ondanks de verschillende nationaliteiten is de onderlinge communicatie goed, al verwonderen de AZC-bewoners zich wel over elkaars gewoontes en eigenaardigheden. Het contact met de Vlaamse bevolking loopt stroever. Dit leidt bij de lezer tot verwondering en bij de personages soms tot een pak slaag. Wil je jezelf eens in een ander perspectief plaatsen, los komen van je eigen vooroordelen en soms ook gewoon hardop lachen? Lees dan dit boek!

Charlotte: Rusteloosheid van Ignaas Devisch

Vakantie. Ik moet even helemaal niets. Lekker nietsdoen. Weg van de drukte die ons leven regeert. We moeten en zullen even stilstaan. Heerlijk. Of toch niet? Ik ben halverwege Rusteloosheid. Pleidooi voor een mateloos leven van Ignaas Devisch. Hij neemt ons, aan de hand van oude en nieuwe filosofen, mee in de zoektocht van de mens naar rust. Rusteloosheid is geen ziekte van nu, al eeuwenlang zoeken we naar een manier om te ontsnappen aan een ‘te vol’ leven. We moeten rust vinden, dan kunnen we gelukkig zijn. Is dat wel zo? Rusteloosheid, de drang om altijd door te willen gaan, is juist een van onze grootste drijfveren. Het stimuleert passie en creativiteit. Je overgeven aan de rush van het dagelijks leven is oké. Gelukkig maar, ik ben namelijk behoorlijk slecht in niets doen. Nu kan ik met een gerust hart de hele zomer doorhollen.

David: Chimpanseepolitiek van Frans de Waal

Meer dan 98% van ons DNA komt overeen met dat van chimpansees. Evolutionair gezien zijn het dan ook onze neven en nichten: we hebben een gemeenschappelijke voorouder. Bioloog en schrijver Frans de Waal betoogt al meer dan 35 jaar dat dierlijk gedrag een spiegel kan zijn voor menselijk handelen. Voor zijn bekendste boek Chimpanseepolitiek. Macht en seks bij mensapen observeerde hij een machtsstrijd die in 1976 woedde tussen de drie sterkste mannen van een chimpanseekolonie in Burgers Zoo. Zijn beschrijving van hoe concurrentie leidde tot verraad en geweld en vooral de parallellen die hij trok met menselijke conflicten deed veel stof opwaaien. En niet alleen onder wetenschappers: managers en politici smulden van de leiderschapsperikelen van onze verre bloedverwanten. Kortom, verplicht leesvoer voor iedereen die mensen in leidinggevende posities beter wil begrijpen!