Sinds 1 november staat Henk Buis (48) samen met Frithjof aan het roer van Maatschap voor Communicatie. Henk werkte 13 jaar bij communicatiebureau HVR, waarvan 6 jaar als partner. De laatste drie jaar was Henk zelfstandig ondernemer en adviseerde hij onder andere provincie Gelderland bij het tot stand komen van de omgevingsvisie.

Wij stellen Henk graag aan je voor aan de hand van een aantal vragen:

Wat was je eerste stap in de communicatiewereld?
Da’s lang geleden! Dat moet 1992 zijn geweest. Communicatiemedewerker bij Suiker Unie in Breda. Ik ben daar blijven hangen na mijn afstudeeropdracht. Suiker Unie is een coöperatie, met bietentelers als leden. Ik heb onderzoek gedaan naar versterking van de ledenbetrokkenheid. Die was dalende doordat de markt veranderde en Suiker Unie steeds meer activiteiten ontwikkelde die ver afstonden van de bietenteelt. Nog steeds een interessant en actueel vraagstuk!

Wat deed je vandaag 5 jaar geleden?
Vijf jaar geleden was ik partner bij concullega-bureau HVR in Den Haag, waar ik 13 jaar heb gewerkt. Bij HVR heb ik de fijne kneepjes van het consultancyvak geleerd en ook geleerd om anders naar vraagstukken te leren kijken. Daar ben en blijf ik dankbaar voor. Inmiddels ‘volwassen’ geworden mag ik deze vaardigheden en inzichten benutten voor de Maatschap.

Waar kunnen opdrachtgevers jou voor wakker bellen?
Oef! Ik ben in de jaren redelijk allround geworden, dus in het nachtelijk zweet badende opdrachtgevers mogen mij te allen tijde bellen met van alles en nog wat. Gelukkig schrik ik niet zo snel. Ik kan rust brengen en overzicht, hoofdzaken van bijzaken scheiden en een perspectief aanreiken dat vertrouwen helpt herstellen en nieuwe ruimte schept. Klinkt best abstract hè? Dat komt omdat de oplossing meestal toch gewoon bij de opdrachtgever zelf ligt, niet bij mij.

Wat is het eerste waar je mee aan de slag gaat voor de Maatschap?
Een bureau bouw je samen. Ik ben zielsgelukkig dat Frithjof me gevraagd heeft langszij te komen. Dat geeft mij in vele opzichten een boost! Als managing partner van de Maatschap ontferm ik me ook over het bureaumanagement. Ik wil daar de tijd en aandacht aan schenken die nodig is voor een effectief en efficiënt lopend bureau. Waar iedereen lekker in z’n vel zit en de ruimte krijgt zich te ontplooien. Diezelfde ruimte die ik zelf ooit ook kreeg en gretig nam. Ik hecht ook aan een goed op elkaar ingespeeld team. Tegelijkertijd ga ik me volop inzetten voor opdrachtgevers. Van de inhoud en de opgave krijg ik altijd veel energie. Die besteed ik volledig aan de samenwerking met collega’s en opdrachtgevers om op complexe vragen de goede antwoorden te vinden en uit te voeren.

Vanaf 1 november sta je mede aan het roer van de Maatschap. Wat is er volgend jaar anders dan nu?
Een goede vriendin en vakvrouw zei me ooit: De Maatschap, dat is een bureau dat er in Nederland echt toe doet. Die woorden zijn altijd bij mij blijven hangen. Wat er over een jaar precies anders is, weet ik niet. Maar alles wat ik doe is erop gericht om die woorden betekenis te geven. Van de Maatschap voor Communicatie een bureau maken dat ertoe doet. Voor onze opdrachtgevers, onze medewerkers en onze relaties.

Wil je meer weten over Henk? Plan een kop koffie met Henk in.