Sinds 1 april is Ilse Markensteijn (30) adviseur bij Maatschap voor Communicatie. Ilse werkte hiervoor 7 jaar als kennismakelaar en projectadviseur bij Wageningen University & Research. We stellen Ilse graag aan je voor aan de hand van een aantal vragen.

Wat was je eerste stap in de communicatiewereld?

Dat was tijdens mijn studie Communicatiewetenschappen. Ik heb in 2011 stage gelopen bij Schuttelaar & Partners. Na mijn stage ben ik teruggegaan naar de universiteit en heb ik daar het Onderwijsloket opgezet: een faciliteit die vragen van bedrijven, overheden en ngo’s aan studententeams van de universiteit verbindt. Ik heb hier veel geleerd over interne en externe communicatie, organisatieverandering en samenwerken in netwerken. Via mijn ‘makelaarsrol’ kreeg ik vaak een kijkje in de keuken bij verschillende bedrijven en overheden, interessant! Hierdoor heb ik een goed beeld gekregen van de vragen die in het publieke domein spelen.

Waar kunnen opdrachtgevers jou voor wakker bellen?

Ik wil graag bijdragen aan een duurzamere wereld – een wereld waarin we bijvoorbeeld beter omgaan met onze grondstoffen, maar ook met elkaar. Projecten die het verschil maken spreken me aan, zoals het circulaire viaduct van Rijkswaterstaat. Daar kan je me dus wel voor wakker bellen. Ik vind het leuk om in dit soort vraagstukken focus en helderheid aan te brengen, zodat er vervolgens ruimte ontstaat om het met elkaar over de echte, onderliggende vraag of verandering te hebben.

Wat wil je graag leren bij de maatschap?

Ik zou graag mijn ‘pallet’ aan communicatie interventies willen vergoten: wanneer is het passend en effectief om een dialoog of participatieproces in te zetten (en wanneer vooral ook niet)? En hoe organiseer je zo’n proces? Wat is mijn rol hierin? Ik hoop veel te kunnen leren van de kennis en ervaring van mijn collega’s en opdrachtgevers. Daarnaast heb ik de afgelopen jaren veel gewerkt aan kennisdelingsprojecten, zoals living labs en open leernetwerken. Ik zie dat steeds meer organisaties op deze manier werken aan vernieuwing en zou me hier graag nog verder in verdiepen. 

Kennismaken met Ilse? Plan een kop koffie met haar in: ilse@mvc.nl