Sinds 1 mei versterkt Simone de Jong de Maatschap voor Communicatie. Met haar achtergrond in zowel communicatie- als organisatievraagstukken is Simone een veelzijdig adviseur en een waardevolle aanvulling aan het team.

Drie vragen aan Simone:

Waarom heb je voor de Maatschap gekozen?
“Na ruim negen jaar bij de TU Delft – een organisatie met ruim 5.000 medewerkers en 22.000 studenten – keek ik er enorm naar uit weer in een compact team te werken met korte lijntjes en concrete resultaten. Ik kende de maatschap al langer en wist dat dit bureau vooral waarde toevoegt op het snijvlak van communicatie en organisatie, iets dat mij enorm aanspreekt. De afgelopen jaren heb ik zowel in de communicatie als in het bestuur en de bedrijfsvoering van de universiteit gewerkt. Hokjesdenken is mij vreemd, maar ik heb het wel veel om me heen gezien. Zo werd ik in het begin vreemd aangekeken toen ik als communicatieprofessional ineens bestuurssecretaris werd, een positie waarin ik enorm veel geleerd heb over het reilen en zeilen van de organisatie. Die ervaring neem ik nu mee naar de maatschap.”

Wat kunnen opdrachtgevers met een gerust hart aan jou overlaten?
“Projecten waarbij het nodig is echt voortgang te boeken en tussentijdse resultaten zichtbaar te maken. In mijn ervaring hebben mensen vaak de neiging in abstracties te blijven hangen omdat het daardoor veilig blijft. Ik houd er juist van op een gegeven moment concreet te worden: wat betekent dit nu, wat doen we morgen anders, hoe tonen we dit aan? Maak het maar zichtbaar. Communicatie kan in complexe processen een katalysator vormen: als je een boodschap formuleert moet je er immers wel met z’n allen achter staan.”

Wat was je leukste klus ooit?
“Voor een opdracht bij de rijksoverheid heb ik ooit een bijeenkomst georganiseerd waarbij we stokjes met kartonnen paardjes uitdeelden aan de deelnemers. Daarop konden alle stakeholders hun, je raadt het al, ‘stokpaardjes’ schrijven en aan een wand prikken. Voor dat specifieke dossier, en met die deelnemers, was dat een prima manier om de stoom van de ketel te halen en vervolgens een constructieve dialoog te voeren over wat wél mogelijk was.”

Meer weten over Simone? Klik hier voor haar profiel of plan een kopje koffie met haar in!