Onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam heeft aangetoond dat je een stuk gelukkiger wordt als je tien minuten per dag met een vreemde praat. Doen zou ik zeggen! In een stad als Utrecht is er keuze genoeg. Mensen die je op straat tegenkomt, je buren en mensen met een taalachterstand die graag een praatje met je maken. Zo word je niet alleen zelf gelukkiger; je helpt de ander ook met het leren van de taal.

Eén op de negen Utrechters heeft een taalachterstand. Dat maakt communicatie lastig. Je schaamt je, je legt minder gemakkelijk contacten en het vinden van een baan is een stuk moeilijker. Zo kun je in een isolement raken. Taal is een sleutel om mee te doen.

Het Utrechtse Taal Doet Meer heeft een aantal Utrechtse bedrijven, waaronder Rabobank Utrecht, Movares, Communicatiebureau Podium en ons bureau Maatschap voor Communicatie, gemobiliseerd om ontmoetingen te faciliteren en kleine gesprekjes op gang te helpen. Vanuit het idee dat praten met elkaar goed is voor de taalontwikkeling, gelukkiger maakt en meedoen bevordert.

Utrechters praten met Utrechters

De bedrijven hebben voor het komende jaar een estafette van ontmoetingen in gang gezet om de verbondenheid in de stad te vergroten: ‘Utrechters praten met Utrechters’. Bij het eerste ontmoetingsdiner waren meer dan 100 mensen; ruim vijftig Nederlandstaligen en ruim vijftig mensen met een taalachterstand. Het doel van de avond  is vrij eenvoudig: praat eens met iemand die je nog niet kent. Dat zijn korte gesprekjes in een speed date setting ( wat vind je van Utrecht?) en wat langere gesprekken tijdens het eten. Voor de gezelligheid, maar ook om over belangrijke zaken aan te stippen als studie en wonen. Het leidt bij de Nederlandstaligen tot meer begrip en voor de anderen is het een goede gelegenheid om het Nederlands te oefenen  Als bijvangst delen we mooie ideeën. Eén van de ideeën is om met bejaarden te gaan praten. ‘Zij zijn eenzaam en kunnen sociale contacten gebruiken. Wij ook. En ze praten ook wat langzamer’’ vertelt iemand.

Een ontmoeting met een onbekende maakt je gelukkig

Het was een avond vol met mooie ontmoetingen, interessante gesprekken en een heerlijk diner. Of, zoals deelnemer Paul-Peter Fransen het verwoordde: Van een ontmoeting met een onbekende word je gelukkig. Nu heel gelukkig óp weg naar huis na ontmoetingen met mensen uit Syrië, Peru, Moldavië, Iran, Turkije en Spanje’.

Accountant worden

Stadskrant DUIC was ook aanwezig en schreef op 28 maart 2018 over de De Syrische Hussain Abdelhaleen (27). Hij is ruim tweeënhalf jaar in Nederland, wil graag accountant worden. Hij heeft zijn nummer al uitgewisseld met iemand die hem mogelijk kan helpen verder te komen in zijn carrière. Waar hij wil werken weet hij nog niet, hij heeft nog niet zo’n goed beeld van zijn mogelijkheden hier in in Nederland. Als hij nog jong was geweest dan had hij graag architectuur gedaan: “Er zijn zoveel mooie gebouwen hier”, zegt Abdelhaleen

Grapjes maken

Paulien, adviseur bij Maatschap voor Communicatie is vrijwilliger bij Taal doet Meer en geeft iedere dinsdagavond taalles aan een groepje van vier: “In de zomer van 2017 begon ik met taalles geven. Aan het begin durfde niemand iets te zeggen. Ze vonden het spannend en schaamden zich. Een half jaar later maken we twee uur lang alleen maar grapjes en vertellen ze uit zichzelf hele verhalen. We hebben zelfs al inside jokes. Het is heel bijzonder om te zien hoe snel ze onze taal leren. Ik ben echt trots op ze. Iedere les ga ik met een gelukkig gevoel naar huis”.

In oktober is het volgende ontmoetingsdiner. Ditmaal gesponsord door Movares. Ik verheug me er nu al op!

Frithjof de Haan

Foto: Michiel van Ooije, DUIC