Hét strategisch adviesbureau voor communicatie en participatie
09-03-2020 | blog

Maatschap leest: Boekenweek 2020

Het is weer boekenweek. De Maatschappers delen hun favoriete boeken met jou: van échte thrillers en romans tot sportbiografie en inhoudelijke literatuur. 

 

Verhalen verbinden. Als Maatschap zetten wij ons in tegen laaggeletterdheid in Utrecht. Samen met andere bureau's werken we mee aan campagnes voor Taal doet Meer. Zij stimuleren anderstalige Utrechters om te leren en maken onderlinge ontmoetingen tussen Utrechters mogelijk.

Catelijne

Verdraaide organisaties | Wouter Hart

Senioren die maanden moeten wachten op de verlenging van hun rijbewijs. Zorgprofessionals die zo vastzitten in protocollen dat zij hun patiënten niet die aandacht kunnen geven die vaak zo nodig is. Gezinnen die in financiële problemen komen omdat zij de complexe regels rondom Toeslagen niet begrijpen. Bij veel overheden en zorginstellingen staat ‘de bedoeling’ nog steeds niet centraal. Wij komen de gevolgen ook in onze communicatiepraktijk vaak tegen. Wouter Hart schreef al in 2012 dit inspirerende boek over de negatieve krachten van lawines van onnatuurlijke managementlogica en de drang om alles met systemen te beheersen. Hij pleit voor het omgekeerde principe: eenvoudige systemen en dicht bij de menselijke natuur. Terug naar de bedoeling. Nog steeds een aanrader.

Claudia

Congo | David van Reybrouck

Het is een flinke pil: maar liefst 680 pagina’s, waarvan bijna honderd aan bronvermelding en notenlijst. Maar Congo is meer dan dat. Het is een meesterwerk. David van Reybrouck beschrijft in dit historische non-fictieboek meer dan honderd jaar geschiedenis van het reusachtige Afrikaanse land. Als geschiedenis-student met een master in Internationale Betrekkingen, heb ik dit boek destijds verslonden. Hier kwamen al mijn interesses samen, zonder dat het een studieboek is. Van Reybrouck heeft een prachtige, jaloersmakende schrijfstijl en verweeft moeiteloos feitelijke beschrijvingen met schitterende sfeerbeschrijvingen. Je bevindt je even in historisch Congo. 

Ellen

Hoe Starbucks mijn redding werd | Michael Gates Gill

Michael Gill had het allemaal voor elkaar en bewoog zich in gegoede Amerikaanse kringen. In korte tijd verloor hij zijn baan, vrouw en werd hij – onverzekerd – ziek. Toen hem werk bij de bekende koffieketen Starbucks werd aangeboden, moest hij wel accepteren. Voortaan geen zakenlunches, maar toiletten schoonhouden, niet meer bediend worden, maar anderen bedienen.

 

Het boek liet mij zien dat je altijd open moet staan voor nieuwe wegen op je pad, hoe bijzinder die in eerste instantie ook kunnen lijken en er dus ook meer wegen naar Rome leiden. Volharding en vertrouwen dat het goed komt.

Henk

Communication by NETwork | Henk Buis

Alweer 12 jaar geleden - nog voor Twitter en Facebook doorbraken - publiceerde ik dit boek over de netwerksamenleving. Vaste, herkenbare patronen verdwijnen. Nieuwe, wisselende verbanden komen ervoor in de plaats? Hoe moet je je als organisatie daartoe verhouden? Hoe kun je er slim strategisch gebruik van maken voor je organisatiedoelstellingen? Het doet mij deugd dat de antwoorden die ik toen vond, nog steeds van waarde zijn. De netwerksamenleving vraagt dat je 1) de behoefte van je omgeving centraal stelt, niet die van jezelf; 2) je je als gelijkwaardige partner opstelt, niet als degene die het voor het zeggen heeft; en 3) die dingen doet waarop jouw doelgroepen zitten te wachten, en niet alleen wat je zelf kwijt wilt. 

 

Communication by NETwork bevat een originele visie en praktische handvatten om met netwerken aan de slag te gaan. Nog maar eens lezen dus!

Frithjof

Stijlenboek voor bestuurders | Gerard Schouw, Pieter Tops, Stavroz Zouridis

Wat heb jij te doen welke arena? Waar zit jouw kracht en waar de kwetsbaarheid?  Ik mag regelmatig bestuurders begeleiden om antwoorden te vinden op weerbarstige maatschappelijke vraagstukken. Het helpt mij om de arena’s van Tops, Schouw en Zouridis  te gebruiken. Waar zit de weerstand in de Raad, Provinciale Staten, de Kamer, het Algemeen Bestuur? Hoe zou een journalist je verhaal benaderen, waar zit de maatschappelijke oppositie? Welke steun verlang je van het ambtelijk apparaat? En welke medebestuurder ondersteunt jouw idee of laat je op je op het moment suprême vallen als een baksteen? Bereid je voor en wees je bewust van je eigen kracht en kwetsbaarheid.

Ilse

Het bitterzoete paradijs | Iris Hannema

Reisjournalist Iris Hannema gaat op zoek naar het aardse paradijs: zou het bestaan en waar? Na een reis in Oost-Afrika besluit ze de eilanden in de Stille Oceaan te bezoeken: van Hawaï, Paaseiland tot Vanuatu, Bora Bora en Tahiti. Ze schrijft over wat ze tegenkomt, en dat is vooral ook zichzelf. Ik vind het een prachtig, dapper en rauw boek over een persoonlijke zoektocht. En een eerlijk verhaal over afgezonderde plekken, witte stranden, excentrieke medereizigers, bijzondere inwoners, verwoestende natuurkracht en westerse problemen.

Iris

De terugkeer van Lupe Garcia | Carolina Trujillo

Over deze roman schreef ik mijn scriptie. Een boeiende en bizarre roman over de erfenis van een dictatuur op de volgende generatie. Een verhaal over straffeloosheid, rechtvaardig en wraak.

Jarno

Nouri, de belofte | Henk Spaan

8 juli 2017, een inktzwarte dag die bij alle voetballiefhebbers in het geheugen gegrift staat. Appie Nouri krijgt tijdens een oefenwedstrijd tegen Werder Bremen een hartstilstand waar hij blijvende schade aan overhoudt. Het talent, dat volgens velen dat seizoen zou doorbreken, zal nooit meer kunnen dansen over het veld. En dansen, dat kon hij, met bravoure. Een typische Ajaxspeler, een die in de voetsporen had kunnen treden van andere grootheden. In het boek ‘Nouri, de belofte’ blikt Henk Spaan terug op de jeugd van Appie en het talent dat hij bezat. Dit boek is een van de weinige sportboeken die je emoties vastgrijpt en alle kanten opstuurt. Van het verdriet om hem nooit meer te zien spelen, tot de trots op zijn talent.

Mirjam

De zin van het leven – gesprekken over de essentie van ons bestaan | Fokke Obbema

Na zijn hartstilstand voerde journalist Fokke Obbema een jaar lang gesprekken met uiteenlopende mensen over de vraag wat de zin van het leven is. Het resultaat: geen alomvattend antwoord maar wel een berg aan wijsheden en inzichten. Bijvoorbeeld over kwetsbaarheid als essentie van het leven en het belang van verbinding met anderen. Wat dit boek verder zo ontzettend waardevol maakt om te lezen, is dat het de kracht van het goede gesprek laat zien. Obbema stelt zich niet op als kritische journalist maar neemt de rol van betrokken lotgenoot en is er op gericht om samen verder te komen. Dat inspireert mij. 

Remmert

Burgermeesterboek | Pepik Henneman

Tijdens mijn opleiding Transitiemanagement stuitte ik op het Burgermeesterboek. Een inspirerend handboek voor burgers die het heft in eigen hand willen nemen. Over hoe je samen met lokale bestuurders, beleidsmakers en ondernemers een transitiearena inricht. En hoe je vervolgens samen stappen zet richting een duurzame toekomst. Een must-read voor iedereen met jeukende handen!

Sammy

Een nachttrein naar Lissabon | Pascal Mercier

Zelf woonde ik een half jaar een Lissabon en dit boek kreeg ik van een vriendin die ik daar heb leren kennen. Het neemt me mee terug in de tijd: de sfeer, de inwoners, het eten, de mooie plekken in de stad. ‘Een nachttrein naar Lissabon’ vertelt het verhaal van Gregorius, een leraar klassieke talen, die afscheid neemt van zijn vertrouwde leven en naar Lissabon reist om meer te weten te komen over Amadeu de Prado. Door allerlei mensen te bezoeken en diep te graven in de notities die Prado zijn leven lang heeft bijgehouden, komt hij steeds meer te weten over deze bijzondere man. Door zijn bijna poëtische manier van vertellen, weet Mercier mij mee te nemen op de reis van Gregorius door Lissabon; op zoek naar waarheden over het leven van Prado en tegelijkertijd op zoek naar de betekenis van gebeurtenissen in zijn eigen leven.