Hét strategisch adviesbureau voor communicatie en participatie
20-12-2021 | blog

Kijk-, lees- en luistertips voor in de kerstvakantie

Het is bijna kerstvakantie. Dé tijd om heerlijk te ontspannen met een goed boek, een interessante podcast of een leuke (Kerst)film. Enkele Maatschappers delen hun favoriete kijk-, lees- en luistertips met jou: van klassieke Kerstfilms tot leerzame boeken en podcasts.

Catelijne

Leestip: Papyrus | Irene Vallejo

Het boek is een van de mooiste uitvindingen ter wereld. Met een boek kunnen woorden door tijd en ruimte reizen, en kunnen we kennis opdoen over wat zich bijvoorbeeld wel dertig eeuwen heeft afgespeeld. In dit boek neemt Irene Vallejo ons mee op reis door het leven van dit fascinerende gebruiksvoorwerp. 'Papyrus is een goudmijn aan weetjes', volgens De Standaard. 'Een sprankelende liefdesverklaring aan het lezen', volgens de VPRO Gids. Dit ruim 500 (!) pagina's tellende boek, met prachtige goudfolie en linnen rug, ligt op mij te wachten. Een ode aan het boek. Een reis door de geschiedenis. Ik hoop - en wens - dat de kerstvakantie mij de rust biedt om mezelf in dit boek te verdrinken.

Dorine

Luistertips: Storytel en Duister

Vakanties zijn voor mij het ideale moment om eindelijk weer eens een boek open te slaan. De ene keer is dat een klassieker, zoals De Da Vinci Code. De andere keer is dat een spannende Scandinavische thriller van bijvoorbeeld Jo Nesbø. Deze vakantie heb ik mezelf voorgenomen om het ’t Hooge Nest van Roxane van Iperen uit te lezen. De schrijfster woont nu zelf in het huis dat vroeger ’t Hooge Nest is geweest; een van de grootste onderduikadressen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Van Iperen ontdekte tijdens het verbouwen van haar huis steeds meer sporen van het onderduikadres en besloot via eigen onderzoek het verhaal van de Joodse zussen Janny en Lien Brilleslijper te achterhalen. Dit waargebeurde verhaal zal ik niet zelf lezen, maar ik laat me voorlezen door Loretta Schrijver via de app Storytel. Heerlijk om tijdens het koken of wandelen ook te kunnen ‘lezen’, een echte aanrader. En als we dan toch aan het luisteren zijn, ik ben een enorme fan van Duister de podcast. In deze podcast wordt je meegenomen in de duistere wereld van true crime en paranomale zaken. Heerlijk om naar te luisteren onder een kleedje op de bank met een grote kop warme chocolademelk.

Jarno

Luistertip: De ‘dure’ kerstdagen iets goedkoper maken?

Podcast maken is niet het enige wat Jarno graag doet. Ze beluisteren of zelfs het verslinden ervan zijn andere kwaliteiten van hem. Wat hij dan luistert? “Een luistertip die ik zeker wil delen is Jong Beleggen, de podcast met Milou Brand en Pim Verlaan. In deze serie neemt Pim je aan de hand van Milou mee in de wondere wereld en de kunst van beleggen. Wat is het nou eigenlijk? En is het allemaal wel zo moeilijk? Ook voor Pim is het nog een zoektocht, want ook hij begint net.” Jarno – nog geen fervent belegger – vindt het vooral leuk om een kijkje te krijgen achter de schermen van de grootste beursgenoteerde bedrijven en te beluisteren hoe deze organisaties in elkaar steken. Maar ook hoe alle aspecten van de beurs in elkaar grijpen. “Inmiddels luister ik al ruim een jaar naar deze podcast. De podcast bevat een prettige mix tussen gortdroge theorie en de dagelijkse praktijk. Met inmiddels meer dan 75 afleveringen van bijna een uur per stuk kan ik je zeker aanraden om bij het begin te beginnen. Halverwege instappen is eigenlijk geen optie. Maar met de feestdagen in het verschiet – en misschien daarna wel weer met ritjes naar kantoor – moet het je zeker lukken om in te lopen!”

Mardoeka

Leestip: In lichtjaren heeft niemand haast | Marjolijn van Heemstra

Afgelopen zomer las ik het boek ‘In lichtjaren heeft niemand haast’, van schrijver, dichter en theatermaker Marjolijn van Heemstra. Ik was direct geïntrigeerd door deze titel en de eerste regels van de achterflap: 'Als we in deze tijd ergens te weinig van hebben, dan is het ruimte. Ruimte in onze agenda’s. Ruimte in ons hoofd. Ruimte in ons leven. Maar wat als we het bestaan vanaf de grootst denkbare afstand bekijken?’  Interessante vraag. Van Heemstra neemt je mee in haar zoektocht naar meer ruimte in een vaak gehaaste, gebroken en verdwaalde wereld. Ze wil net als astronauten overweldigd worden door liefde voor onze planeet wanneer zij die vanuit de ruimte aanschouwen. Het boek is heel mooi geschreven: ik vind het een boeiende combinatie van uitgebreid onderzoek van de schrijfster, met observaties en gesprekken met deskundigen, en tegelijkertijd haast poëtische mijmeringen over onze kijk op de wereld en daarbuiten. Een inspirerend boek dat je aan het denken zet.

Niels

Kijktip: Muziekdocumentaires

Communicatie draait om verhalen. En de mooiste verhalen vind ik vaak in de popmuziek. Succes, tragiek, euforie en kippenvel liggen daar zo dicht bij elkaar... Gelukkig brengt de NPO traditiegetrouw een keur aan mooie muziekdocumentaires aan het einde van het jaar. In de lineaire programmering, maar vaak ook nog terug te kijken op NPO Start. Dit jaar onder meer aandacht voor het levensverhaal van The Bee Gees, hoe Aretha Franklin Amazing Grace opnam en de laatste jaren van Freddie Mercury... Het wordt weer smullen! Over dat laatste onderwerp heeft NPO Radio 5 trouwens ook een prachtige podcast uitgebracht. Mocht je dat allemaal gehad hebben, kun je je altijd nog laven aan de wonderschone driedelige docu over The Beatles’ Get Back op Disney+ of – ook een hele mooie – Rolling Thunder Revue van Bob Dylan op Netflix. 

Remmert

Lees- en kijktip: Leren in participatieland en Home Alone

Het afgelopen jaar heb ik niet alleen anderen advies gegeven over participatie, maar ook zelf weer veel bijgeleerd van onder andere collega’s, opdrachtgevers en inwoners. Ik volgde zelfs een verdiepende opleiding over participatie aan de Erasmus Universiteit. De kerstvakantie is voor mij het ideale moment om dat ene boek te lezen waar ik de afgelopen tijd nog niet aan was toegekomen. Dit jaar is dat ‘Leren in participatieland’ – een boek vol slimme participatielessen uit de praktijk, aldus de omslag. Daarnaast biedt de kerstvakantie natuurlijk ook de ruimte om even niet te participeren. Dan geef ik me graag over aan hogere kerstsferen, compleet met kerstboom, kerstliedjes en kerstfilms (Home Alone!).

Sammy

Leestip: Je hebt wél iets te verbergen

Digitale toepassingen zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Denk maar aan Siri, een slimme deurbel, je IPhone die bijhoudt hoeveel stappen je op een dag zet. Maar niet alleen in huis vinden we steeds meer slimme apparaten. Ook in de openbare ruimte vinden we ze terug: geluidsmeters, een slimme lantaarnpaal of een sensor die de luchtkwaliteit meet. Maar hoe ga je om met de verzamelde data? En hoe zorg je dat de hele samenleving er beter van wordt (inwoners én de overheid), zonder dat het ten koste gaat van onze privacy? Een vraag die mij sinds mijn master Cultuurwetenschappen al bezighoudt. Zo erg zelfs, dat ik er mijn scriptie over schreef. En nu komt die vraag ook steeds vaker terug in communicatieland. Reden te meer om deze kerstvakantie het boek 'Je hebt wél iets te verbergen' van Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis te lezen. Dit boek - uitgegeven door de Correspondent - laat zien wat er dagelijks met onze persoonlijke informatie gebeurt en gaat in op het belang van privacy.

 

Misschien kom ik er dan ook eindelijk achter hoe de kerstman toch altijd weet welke cadeaus hij onder de boom moet leggen…