Hét strategisch adviesbureau voor communicatie en participatie
29-04-2024 | nieuws

Mini symposium Participatie en Communicatie Spreidingswet

Gemeenten hebben door de spreidingswet een wettelijke taak in de opvang van asielzoekers. Iedere gemeente weet inmiddels voor hoeveel asielzoekers zij een plek moeten vinden en zoeken locaties. Maar hoe doe je dat op een manier waarop inwoners, maatschappelijke partijen en de gemeenteraad zich gehoord voelen? Op deze vraag geven wij antwoord tijdens deze bijeenkomst.

 

Het is van belang om te weten hoe inwoners zich verhouden tot deze vaak beladen opgave. Willen inwoners asielzoekers in hun omgeving opvangen? Onder welke voorwaarden al dan niet? En hoe richt je een participatietraject in waarin je zowel inwoners, de gemeenteraad als maatschappelijke partijen betrekt? We geven de deelnemers stof tot nadenken en concrete handvatten. Welke rol neem en krijg je?

Hoe ziet het symposium er uit?

Datum: 6 juni 2024

Locatie: Het huis Utrecht

Tijd: 13.30 – 17.00 uur

Kosten: gratis

Gespreksleider: Frithjof de Haan, partner de Maatschap voor Communicatie

Sprekers

 1) Hoe krijg je inzicht in de mening van verschillende groepen inwoners? Door Robin Koster, Strategisch adviseur/ directeur Moventem. Robin is betrokken bij ca. 10 brede raadplegingen over de Spreidingswet.

 

2) Hoe ontwikkel je een communicatie- en participatieaanpak waarin je inwoners, maatschappelijke partijen en de gemeenteraad betrekt? Niels Lange, strategisch adviseur bij de Maatschap voor Communicatie. Niels ontwikkelt samen met gemeenten communicatie- en participatietrajecten om met inwoners van een gemeente of een wijk in gesprek te gaan over de opvang van vluchtelingen.

 

3) 10 tips voor participatie en communicatie bij de opvang van vluchtelingen. Door Niels en Robin en we nodigen deelnemers ook uit om tips en ervaringen te delen.

Samenwerking tussen Moventem en de Maatschap voor Communicatie

Dit mini symposium wordt georganiseerd door Moventem en de Maatschap voor Communicatie. Wij werken als bureaus regelmatig samen aan projecten over bijvoorbeeld de opvang van vluchtelingen. Moventem brengt met verschillende onderzoek- en participatiemethoden het draagvlak in kaart: wat er leeft binnen de gemeente. De Maatschap voor Communicatie ontwikkelt op basis hiervan een verdiepende dialoog met de samenleving en een verdere communicatie- en participatieaanpak om inwoners en maatschappelijke partijen op het juiste moment en de beste manier te betrekken. Wij delen onze ervaringen graag met jullie.

Nieuwsgierig geworden?
Nieuwsgierig geworden naar de Maatschap en wil je meer weten? Bel met Frithjof de Haan.
Bellen ›   Mailen ›

Nieuwsgierig geworden en wil je meer weten?

Elkaar zien en spreken, dat werkt natuurlijk het best. Neem daarom contact op met Frithjof de Haan.Ja, ik wil contact