Hét strategisch adviesbureau voor communicatie en participatie

Camjo

Wil je snel weten wat mensen écht vinden van een bepaald onderwerp? Maak dan gebruik van onze camjo. Wij gaan graag op pad in jouw gemeente of regio om op te halen wat er leeft zodat je tot betere plannen komt. 

Wat is een camjo 

Een camjo (camera journalist) is een cameraman, geluidsman en journalist in één. Daarmee kunnen we op een laagdrempelige manier het geluid van de straat letterlijk in beeld brengen. Samen met jou stellen we vast welke vragen we stellen en waar en wanneer we dat doen. Met één draaidag kunnen we vaak al een film maken die een uitstekende gespreksstarter vormt voor jouw bijeenkomst. 

De film die Maatschap voor Communicatie in ons participatietraject inzette maakte de tongen los tijdens de eerste bewonersbijeenkomst.’ - een van onze opdrachtgevers 

Waarom gebruiken we het?  

In de systeemwereld wordt al snel gedacht dat plannen waterdicht zijn. Maar vaak blijkt de buitenwereld daar heel anders over te denken. Helaas ontbreekt het veel organisaties aan tijd om zelf de straat op te gaan om mensen te vragen wat zij nou écht vinden. Dankzij onze camjo kom je daar binnen enkele dagen achter. Dat helpt om plannen beter te maken. Vaak zetten we deze methode in als onderdeel van participatietrajecten, maar ook voor andere doeleinden is het prima bruikbaar. 

‘Door het maken van een film kun je een organisatie relatief makkelijk goed laten luisteren naar belangrijke doelgroepen. Wij hebben bijvoorbeeld een camjo ingezet voor de Drechtsteden in het kader van de regionale energietransitie en voor Lansingerland in het kader van het aardgasvrij maken van de gemeente.’ - Remmert van Haaften 

Onze aanpak  

Voor een filmproductie met een camjo verdiepen wij ons altijd eerst in jouw onderwerp of plan. Waar ben je nieuwsgierig naar? Waar twijfel je nog over? Met een aantal gerichte vragen sturen we vervolgens een camjo op pad die met een rijke oogst aan antwoorden terugkomt. Binnen een paar dagen ontvang je een eerste montage die we in overleg aanscherpen. 

Nieuwsgierig geworden en wil je meer weten?

Elkaar zien en spreken, dat werkt natuurlijk het best. Neem daarom contact op met Jarno Voigt.Ja, ik wil contact