Hét strategisch adviesbureau voor communicatie en participatie

Organisatieopstellingen

Hoe krijg je zicht op wat niet wordt gezegd maar wel van groot belang is? Hoe breng je het gesprek op een diepere laag zodat je het hebt waar het over moet gaan? Een van de methodieken om de onderstroom inzichtelijk te maken zijn organisatieopstellingen. 

0 111961927656

Wat is een organisatieopstelling?  

 

Een organisatieopstelling is een ruimtelijke weergave van (een deel van) een organisatie. Opstellingen zijn gebaseerd op het systeemdenken. Het laat zien wat er speelt in de onderstroom. Het doel is steeds om (ongewenste) patronen inzichtelijk te maken en te onderzoeken waar beweging mogelijk is. Soms werk je met representanten die medewerkers, afdelingen of vraagstukken vertegenwoordigen. 

Waarom gebruiken wij het?  

Wij zijn ervan overtuigd dat organisatieveranderingen alleen slagen als je ook kijkt naar de onderstroom. Organisatieopstellingen zien wij als een grote verrijking van onze interventiemogelijkheden. De toepassing van organisatieopstellingen zijn eindeloos. Je kunt goed zicht krijgen op een breed palet aan vragen op het gebied van bijvoorbeeld samenwerking, reorganisatie en/of leiderschap. Niet door erover te praten of na te denken, maar door het ‘te ervaren’. 

 

‘Met mijn bèta-opleiding keek ik aanvankelijk zeer sceptisch naar deze manier van werken. Maar mijn nieuwsgierigheid én de wetenschappelijke onderbouwing hebben het gewonnen. Ik heb inmiddels diverse opleidingen gevolgd en zie dat het werkt.’  - Frithjof de Haan 

Onze aanpak 

Een organisatieopstelling is onderdeel van de aanpak en geen doel op zich. Werksessies zijn altijd maatwerk. In kleine teams werken we met intensieve opstellingen. Bij grote werksessies werken we met eenvoudige opstellingen, zonder dat overigens zo expliciet te benoemen. Maatschap voor Communicatie begeleidt de sessies, maakt patronen en processen zichtbaar en biedt handelingsperspectief om de veranderingen in het dagelijks werk te borgen.  

Nieuwsgierig geworden en wil je meer weten?

Elkaar zien en spreken, dat werkt natuurlijk het best. Neem daarom contact op met Frithjof de Haan.Ja, ik wil contact