Hét strategisch adviesbureau voor communicatie en participatie
Van haven naar
iconisch stadspark
Realisatie park Maashaven

Nelson Mandelapark, een park van en voor Rotterdam-Zuid

De Maashaven is een bijzondere plek vol historie. En daar staat iets speciaals te gebeuren. De gemeente bouwt een deel van de haven om tot een stadspark van formaat. Zeven hectare gevuld met grote bomen, grasvelden en heuvels. Een park waar bewegen, ontspannen en ontmoeten hand in hand gaan. Met inbreng van omwonenden. Een park voor, maar bovenal van Rotterdam-Zuid.
voor Gemeente Rotterdam

Wat is de vraag?

In 2019 startte de gemeente Rotterdam met de plannen om een park te realiseren in de Maashaven. In een eerste participatiefase lieten kritische inwoners en boze binnenvaartschippers hun stem luid en duidelijk horen. Op basis hiervan stelde het college op 18 januari 2022 een Masterplan vast dat recht deed aan de opgehaalde reacties. Dat was het startsein voor de verdere invulling van het park. De koers is bepaald en de kaders zijn vastgesteld. Maar hoe komt het park er echt uit te zien? Dat weten we nog niet. De vraag rees: wat willen inwoners doen in het park? En wat hebben ze daarvoor nodig? Die twee vragen vormden het startpunt van de tweede participatiefase.

Wat doen wij?

Met de twee vragen van de gemeente in ons achterhoofd en een goede afgebakende doelgroep hebben we een scala aan interventies ingezet om een zo breed mogelijk beeld in de omliggende wijken op te halen. Bewonersbrieven, een online vragenlijst, straatinterviews, inloopsessies met een maquette en reactiekaarten, een jongerenchallenge, Stadslab Maashaven en natuurlijk ook een online bijeenkomst. Op alle mogelijke manieren hebben omwonenden en andere belanghebbenden de mogelijkheid gehad hun mening over de inrichting van het park te geven. En met resultaat!

Wat is het resultaat?

Ruim 600 inwoners lieten hun reactie achter via de online vragenlijst. Tientallen voorbijgangers werden op straat geïnterviewd. De maquette had veel bekijks tijdens de inloopsessies. We hielden een geslaagde online bijeenkomst. Via het Stadslab met ruim 40 deelnemers haalden we gericht input op. En samen met twee scholen op Zuid organiseerden we een jongerenchallenge. Alle reacties bundelden we in een reactiedocument dat we teruggaven aan de gemeente én de participanten. Dit document gebruikt de gemeente om een inrichtingsplan te maken. In 2025 moet het park gereed zijn.

 

Deze opdracht voerden we uit onder de vlag van Publiquest in samenwerking met Vitibuck en Pony Design Club.

Nieuwsgierig geworden en wil je meer weten?

Elkaar zien en spreken, dat werkt natuurlijk het best. Neem daarom contact op met Remmert van Haaften.Ja, ik wil contact

Betrokken bij dit project

Maak kennis met onze adviseurs