Op koers
naar smart
shipping
smart shipping

De scheepvaart verandert. Technische ontwikkelingen maken steeds meer mogelijk. Denk maar eens aan nieuwe hulpmiddelen die informatie uitwisselen tussen schepen onderling of tussen de wal en het schip en zelfs al kunnen ondersteunen bij de besturing. Dit soort ontwikkelingen wordt ook wel smart shipping genoemd; verregaand geautomatiseerd varen op zee en binnenwateren. Smart shipping maakt varen veiliger en duurzamer. En het verbetert de concurrentiepositie van de scheepvaartsector en Nederland.

Smart shipping verenigt maritieme sector

Het Nederlands Forum Smart Shipping (kortweg: SMASH!) is een publiek-private samenwerking waarin bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheden samenwerken aan smart shipping. Samen hebben zij als doel de implementatie van verregaand geautomatiseerd varen in Nederland te realiseren. Van 2017 tot 2020 werd dit geïnitieerd door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW), sinds september 2020 is dit een publiek-private samenwerking van 17 initiatiefnemers.

 

Aan de Maatschap werd de vraag gesteld: willen jullie deze nieuwe samenwerking een vliegende start geven, positioneren en de komende tijd communicatief ondersteunen? Natuurlijk wilden we dat! 

Nieuwe merk- en communicatiestrategie

Hoe doe je dat; de nieuwe samenwerking positioneren en tegelijkertijd verder bouwen op de bestaande fundering? We begonnen met het herformuleren van de boodschap van SMASH!, aan de hand van een message house. Dit was de basis voor een nieuwe merk- en communicatiestrategie. Het bestaande label blijft behouden, maar kreeg een nieuwe afzender. Dat gaf direct een duidelijke positie. Dat deden we samen met onze partner VormVijf, een strategisch ontwerpbureau.

 

Vervolgens hebben we een mooie mix aan communicatiemiddelen ontworpen om zo op nationaal én internationaal niveau verbindingen te leggen. Ook ontwikkelen we content, organiseren we evenementen en geven we ‘on the go’ advies over strategische vraagstukken. Zo hebben we bijvoorbeeld een stakeholderanalyse gemaakt, waaruit meerdere communicatieuitdagingen zijn voortgekomen, en maken we keuzes op welke focusgebieden we inzetten en hoe we onze doelgroep het beste bereiken. 

Bundelen (communicatie)krachten

Inmiddels bestaat SMASH! (onder de nieuwe vlag) alweer ruim een jaar en hebben we ons 1-jarig bestaan fysiek met onze samenwerkingspartners kunnen vieren. Als hoogtepunt hebben we eind 2021 mét en voor de maritieme sector de digitale Roadmap Smart Shipping gelanceerd. Deze digitale roadmap biedt inzicht in de kansen en uitdagingen die de maritieme sector op het gebied van smart shipping zal tegenkomen tot 2030. Deze roadmap is continu in ontwikkeling en SMASH! hoopt hiermee smart shipping verder te realiseren. Samen maken we Nederland hét toonaangevende land op het gebied van smart shipping. 

Media

Nieuwsgierig geworden en wil je meer weten?

Elkaar zien en spreken, dat werkt natuurlijk het best. Neem daarom contact op met Jarno Voigt.Ja, ik wil contact