Op koers
naar smart
shipping
smart shipping

De scheepvaart verandert. Technische ontwikkelingen maken steeds meer mogelijk. Denk maar eens aan nieuwe hulpmiddelen die informatie uitwisselen tussen schepen onderling en tussen de wal en het schip en zelfs al kunnen ondersteunen bij de besturing. Dit soort ontwikkelingen wordt ook wel smart shipping genoemd. Smart shipping maakt varen veiliger en duurzamer. En het verbetert de concurrentiepositie van de scheepvaartsector.

Smart shipping verenigt maritieme sector

Het is 2020: een nieuwe samenwerking tussen vijftien maritieme organisaties, waaronder het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) start. SMASH! Nederlands Forum Smart Shipping. Een publiek-private samenwerking die verder bouwt aan de doestellingen van SMASH! dat in 2017 geïnitieerd is door het ministerie van IenW.

 

De Maatschap kreeg de vraag: willen jullie deze nieuwe samenwerking een vliegende start geven, positioneren en de komende tijd communicatief ondersteunen?

Nieuwe merk- en communicatiestrategie

Hoe doe je dat: het nieuwe forum positioneren door verder te bouwen op een bestaande fundering? We begonnen met een herformuleren van boodschap. Hiervoor gebruikten wij met het message house model. Dit was de basis voor een nieuwe merk- en communicatiestrategie. We kozen er samen met onze opdrachtgever voor om het bestaande label te behouden, maar de nieuwe afzender een duidelijke positie te geven. Dat deden we samen met onze partner VormVijf.

 

De lancering van het Nederlands Forum Smart Shipping was hét startsein voor de nieuwe samenwerking tussen vijftien publieke en private partijen. Door de coronamaatregelen kon het evenement alleen plaatsvinden in een kleinschalige setting. Ondanks de maatregelen was het een vliegende start voor SMASH!. Minister Cora van Nieuwenhuizen lanceerde het forum, alle samenwerkingspartners kwamen samen en de livestream (hieronder terug te kijken) zorgde dat heel de maritieme sector mee kon kijken.

Bundelen communicatiekracht 

De kop is eraf en het Nederlands Forum Smart Shipping is van start. De komende periode zal onder andere in het teken staan van het bundelen van de communicatiekracht van alle vijftien partijen, waarin de Maatschap een aanjaagrol vervult. Samen gaan we een roadmap smart shipping opstellen mét en voor de maritieme sector, nieuwe kennis vergaren en die delen, innovatie en samenwerking stimuleren en afspraken maken. We zitten de komende tijd nog niet stil.

 

Media

Nieuwsgierig geworden en wil je meer weten?

Elkaar zien en spreken, dat werkt natuurlijk het best. Neem daarom contact op met Jarno Voigt.Ja, ik wil contact